Μηλόπιτα .: Γλυκά .: Ματιά
 

Μηλόπιτα

Μια συνταγή για πεντανόστιμη μηλόπιτα

Γράφει: Matia Gr
Μηλόπιτα
Υλικά:

1 1/2 κούπα φάριν απ
1 και 1/2 κούπα ζάχαρη (χωριστά)
1/2 κούπα γάλα
1/2 βιτάμ (125γρ.)
4 αυγά
5 μεγάλα μήλα
1 κουταλάκι μπέικιν
Λίγο κονιάκ
Λίγα καρύδια
Κανέλα
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Σαντιγί (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ας φτιάξουμε μια πεντανόστιμη μηλόπιτα που αν και πολλοί την αποκαλούν ανάποδη μηλόπιτα, πιστέψτε με, τα έχει όλα της ίσια και ακριβώς όπως πρέπει! Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ και προσθέτουμε τη μία κούπα ζάχαρη. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το γάλα. Σταματάμε το χτύπημα όταν έχουν αφρατέψει.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες πάχους περίπου ενός εκατοστού.

Παίρνουμε ένα ταψί (βοηθάει να είναι στρογγυλό) και και το βάζουμε μέσα σε προθερμασμένο φούρνο ή πάνω στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά ώστε να λιώσουμε μέσα του το βιτάμ. Όταν αυτό λιώσει, πασπαλίζουμε σε όλη του την επιφάνεια τη μισή κούπα ζάχαρη.

Προσθέτουμε άφθονη κανέλα και πάνω της στρώνουμε τις ροδέλες από τα μήλα έτσι ώστε τα κενά που σχηματίζονται να είναι όσο μικρότερα είναι δυνατό. Γεμίζουμε τα κενά που αφήνουν τα μήλα με τα καρύδια και στη συνέχεια αδειάζουμε πάνω από τα μήλα, το μείγμα.

Ψήνουμε την μηλόπιτα στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο την μηλόπιτα και την αναποδογυρίζουμε μέσα σε μια πιατέλα. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη ή σερβίρουμε τη μηλόπιτα διακοσμώντας τα κομμάτια της με λίγη σαντιγί.

Κολπάκι: Εάν μας αρέσει να είναι καραμελωμένη η μηλόπιτά μας, τότε στα τελευταία πέντε λεπτά του ψησίματος γυρίζουμε τον φούρνο μας στο “κάτω αέρα”. Καλή απόλαυση!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.