Βασική ζύμη για φουγκάς (fougasse) .: Διάφορες Συνταγές .: Ματιά
 

Βασική ζύμη για φουγκάς (fougasse)

Τα φουγκάς είναι νόστιμα, χορταστικά και νηστίσιμα σνακ, χωρίς λάδι μάλιστα. Ιδανικά για τις ημέρες της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας! Ακόμα κάθεστε;

Γράφει: Matia Gr
Υλικά:

700γρ. αλεύρι δυνατό (για ψωμί)
500γρ. νερό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλιά κοφτή αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το νερό στους 40 βαθμούς. Σε ένα μπωλάκι βάζουμε λίγο από το νερό και μέσα του διαλύουμε την ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη. Σε μια βαθιά λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το αλάτι. Προσθέτουμε και την διαλυμένη μαγιά με το υπόλοιπο νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα. Η ζύμη μας θα κολλάει πολύ αλλά όσο περισσότερο την δουλεύουμε τόσο πιο λαστιχωτή θα γίνεται. Την αφήνουμε σκεπασμένη με ραπ ή μια πετσέτα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
Μόλις φουσκώσει καλά παίρνουμε την ζύμη μας και την φτιάχνουμε σε ίσου μεγέθους μπαλάκια (περίπου 10, ανάλογα με το μέγεθος των φουγκάς που θέλουμε να πάρουμε). Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ανοίγουμε με τα χέρια μας την ζύμη από το κάθε μπαλάκι να γίνει επίπεδη σε οβάλ σχήμα. Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι να γίνει σαν φύλλο και ανοίγουμε λίγο ακόμη με τα χέρια μας να ανοίξουν καλά οι χαρακιές. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για ένα τέταρτο της ώρας περίπου.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.