Ξεροτήγανα .: Γλυκά .: Ματιά
 

Ξεροτήγανα

Τα ξεροτήγανα είναι μια γλυκιά αμαρτία που μας έρχεται από την Κρήτη. Εσείς; Δεν θα… αμαρτήσετε;

Γράφει: Matia Gr
Ξεροτήγανα
Υλικά:

1 κιλό αλεύρι
100ml γάλα
1 αυγό
1/2 κρασοπότηρο τσικουδιά
Λάδι για το τηγάνισμα
Σουσάμι και κανέλα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το γάλα, το αυγό, την τσικουδιά και λίγο νερό μέχρι να πάρουμε μια ζύμη σφιχτή. Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για 1 1/2 – 2 ώρες. Στη συνέχεια με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε λωρίδες πάχους δύο δακτύλων περίπου και διπλώνουμε την λωρίδα μας σε όποιο σχέδιο μας αρέσει. Τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα σε άφθονο (τόσο ώστε να πλέουν μέσα του) ιδιαίτερα καυτό λάδι, μέχρι να χρυσίσουν (προσοχή δεν πρέπει να ροδοκοκκινίσουν). Τα αραδιάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια βουτάμε τα ξεροτήγανα στο σιρόπι που φτιάξαμε (κάντε κλικ εδώ για να δείτε την συνταγή για σιρόπι φτηνό) για 1-2 λεπτά και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την κανέλα.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.