Κις Λορραίν (παραδοσιακή γαλλική συνταγή)

Κις Λορραίν (παραδοσιακή γαλλική συνταγή)

Υλικά για τη ζύμη:

1/4 του κιλού αλεύρι
150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
1/4 κιλού μπέικον
100γρ. πηχτή κρέμα γάλακτος
1/2 λίτρο γάλα
5 αυγά
100γρ. γραβιέρα τριμμένη
4 κρεμμύδια
Λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πρώτα θα ετοιμάσουμε τη ζύμη μας, την οποία και θα αφήσουμε να σταθεί 12 ώρες. Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Στο κέντρο του σε ένα λακουβάκι βάζουμε το αυγό, λίγο αλάτι, και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το βούτυρο και 200γρ. χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια όμορφη ελαστική ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη μας με ραπ και την βάζουμε στο ψυγείο μας για 12 ώρες.
Μετά το πέρας των δώδεκα ωρών βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο. Βουτυρώνουμε μια φόρμα τάρτας και απλώνουμε πάνω της τη ζύμη προσέχοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Σε μια σακούλα ψησίματος βάζουμε ρύζι ή όσπρια και την τοποθετούμε πάνω από το φύλλο μας έτσι ώστε όταν εκείνο ψηθεί να μην φουσκώσει και να κρατήσει την φόρμα της τάρτας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
Κατόπιν θα ετοιμάσουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε κρεμμύδια και μπέικον. Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον και τα σωτάρουμε (χωρίς λάδι) για 5 λεπτά. Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά, την κρέμα, το γάλα, τη μισή ποσότητα της γραβιέρας, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια με το μπέικον και ανακατεύουμε καλά.
Στην ψημένη βάση της κις λορραίν αφού φυσικά αφαιρέσουμε τη σακούλα με το βάρος ρίχνουμε το μείγμα από το μπωλ, το στρώνουμε απαλά να καλύψει ισόπαχα όλη την επιφάνεια της βάσης πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ξαναψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της κις λορραίν.