Χανούμ κιομπέι, της Παρασκευής .: Γλυκά .: Ματιά
 

Χανούμ κιομπέι, της Παρασκευής

Μια πολίτικη συνταγή για ένα ξεχωριστό σιροπιαστό γλυκό! Φτιάξτε το με την πρώτη ευκαιρία και θα γλύφετε τα δάκτυλα σας!

Γράφει: Matia Gr
Χανούμ κιομπέι, της Παρασκευής
Υλικά:

700γρ. φύλλο λεπτό
300γρ. κοπανισμένα αμύγδαλα
300γρ. κοπανισμένα καρύδια
1 φλιτζάνι ζάχαρη
400γρ. βούτυρο πρόβειο
3 κουτ. γλυκού κανέλα
Ελάχιστο γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο
Υλικά για το σιρόπι:
3 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
Λίγο λεμόνι

Εκτέλεση:

Αναμιγνύουμε αμύγδαλα, καρύδια, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο. Βάζουμε στην γέμιση 4 κουτ. σούπας βούτυρο. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνουμε και βάζουμε γέμιση. Το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το κόβουμε σε φέτες λεπτές (1-2 δάκτυλα) και τα βάζουμε στο ταψί. Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε σε όλες τις φετούλες λιωμένο βούτυρο και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αφού κρυώσουν ετοιμάζουμε το σιρόπι μας και τα σιροπιάζουμε.

Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η μαμά Παρασκευή, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.