Μπακαλιάρος σκορδαλιά και μπακαλιαροκροκέτες, από τον Γέροντα Παρθένιο .: Θαλασσινά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Μπακαλιάρος σκορδαλιά και μπακαλιαροκροκέτες, από τον Γέροντα Παρθένιο

Μπακαλιάρος σκορδαλιά και μπακαλιαροκροκέτες, που μαγειρεύει ο Γέροντας Παρθένιος, από το Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου!

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟ

Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!

Υλικά:

Μπακαλιάρος φιλέτο κατεψυγμένο
Ελαιόλαδο
Υλικά για τη σκορδαλιά:
Πατάτες
Σκόρδο
Ξύδι
Λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Υλικά για το κουρκούτι:
1 κουτάκι μπύρα
Αλεύρι όσο πάρει
Λίγο αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
Λίγες σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση:

Ξεπαγώνουμε και κόβουμε το μπακαλιάρο μας σε τρία κομμάτια.
Κόβουμε τις πατάτες για τη σκορδαλιά σε μικρά κομμάτια σε μια κατσαρόλα και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι για το κουρκούτι, την μπύρα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο νεράκι, χυμό λεμονιού, ζάχαρη, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας σταδιακά κι άλλο νερό.
Επιστρέφοντας στη σκορδαλιά, τρίβουμε σκόρδο σε μια μπασίνα, του ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, ξυδάκι, χυμό λεμονιού και τα ανακατεύουμε.
Ξύνουμε με ένα πιρούνι τον μπακαλιάρο μας (το κομμάτι που θα κάνουμε κροκέτες) και τα κομματάκια ψαχνού τα βάζουμε σε μια μπασίνα.
Βγάζουμε τις βρασμένες πατάτες στη μπασίνα για τη σκορδαλιά και τις λιώνουμε έτσι ζεστές που είναι. Προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβραζαν και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το σκορδάκι με το λαδάκι, το ξύδι, το λεμόνι και προσθέτουμε πιπεράκι και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι να κάψει πολύ. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα περνάμε από το κουρκούτι έτσι ώστε να πάει παντού και τα τηγανίζουμε. Όταν γίνουν τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Στα κομματάκια ψαχνού ρίχνουμε το υπόλοιπο κουρκούτι και ανακατεύουμε καλά. Με δύο κουτάλια φτιάχνουμε κροκέτες και τις βάζουμε στο τηγάνι σε πιο χαμηλή φωτιά από πριν. Όταν τηγανιστούν τις αποσύρουμε κι αυτές στο απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε σε πιάτο κόβοντας ένα παντζάρι σε φέτες, βάζοντας σκορδαλιά και τον μπακαλιάρο μας, στύβοντας στο ψάρι μας λίγο λεμονάκι και βάζοντας λίγο λαδάκι στη σκορδαλιά και στα παντζάρια.

Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.