Χοιρινό αγκαλιασμένο από το φυτό του Διονύσου .: Κρεατικά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Χοιρινό αγκαλιασμένο από το φυτό του Διονύσου

Ένα λίγο μπελαλίδικο φαγάκι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα που θα μας αποζημιώσει για τα καλά με τη γεύση του, την εμφάνισή του και τα αρώματά του.

Γράφει: Matia Gr
Χοιρινό αγκαλιασμένο από το φυτό του Διονύσου
Υλικά:

1 1/2 κιλό χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο
1/4 κιλού αμπελόφυλλα
200γρ. σκληρό τυρί
4 κουταλιές κάπαρη
1 ντομάτα
1 πιπεριά
Λίγο θρούμπι, ή θυμάρι ή ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κυβάκια τη χοιρινή σπάλα. Ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τους σπόρους από την ντομάτα. Την ψίχα της την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά μας και σε κυβάκια το σκληρό τυρί. Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το κρέας, την ντομάτα, την πιπεριά, το τυρί, τα μυρωδικά μας μαζί με αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Κόβουμε αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε τέσσερα κομμάτια σε διαστάσεις περίπου δεκαπέντε επί είκοσι εκατοστά. Απλώνουμε ένα ένα τα χαρτιά στον πάγκο της κουζίνας μας και καλύπτουμε την επιφάνειά του με αμπελόφυλλα έτσι ώστε να μην αφήνουν ανάμεσά τους κενά. Βάζουμε στην μια άκρη του τετραγώνου το ένα τέταρτο της γέμισης που έχουμε φτιάξει στο μπωλ και με τη βοήθεια του χαρτιού τυλίγουμε σε ρολό και εξωτερικά με το χαρτί σαν καραμέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή άλλες τρεις φορές φτιάχνοντας έτσι τέσσερα ρολά χοιρινού που θα τα τυλίξουμε όλα μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου. Βάζουμε τα ρολά μας σε ένα ταψί, προσθέτουμε ένα λίτρο βραστό νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 για μία ώρα. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμη και το αφήνουμε να χλιάνει. Κόβουμε σε ροδέλες τα ρολά μας και τα γαρνίρουμε αν θέλουμε με την σάλτσα γιαουρτιού για ψητό κρέας φούρνου.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.