1 γριβάδι (λιμνίσιο ψάρι)
1 κιλό ντομάτες φρέσκες
1/2 κιλό πράσινες πιπεριές φρέσκες
1 ματσάκι μαϊντανό
2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
15 κουταλιές της σούπας τριμμένο παξιμάδι
Ελαιόλαδο
Παίρνουμε ένα γριβάδι τουλάχιστον 2 κιλών (φροντίζουμε να είναι θηλυκό για να έχουμε και το χαβιάρι, κι αυτό σημαίνει ότι την εποχή της αναπαραγωγής τους -Μάρτιος και Απρίλιος- δεν γίνεται να το βρούμε).
Αφαιρούμε την ουρά και το κεφάλι, καθαρίζουμε τα εντόσθια, το κόβουμε σε φέτες – μερίδες, αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός ρηχού ταψιού. Αν έχουμε χαβιάρι βάζουμε στο κέντρο της κάθε φέτας από μια κουταλιά χαβιάρι.
Κόβουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε οριζόντιες φέτες, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, ενώ τις σκελίδες του σκόρδου τις βάζουμε ολόκληρες, και τα τοποθετούμε στο ταψί, ολόγυρα στις φέτες του ψαριού.
Καλύπτουμε το το ψάρι με το τριμμένο παξιμάδι και το λάδι εναλλάξ για δύο-τρεις στρώσεις.
Όσο παξιμάδι περισσέψει το πασπαλίζουμε στο υπόλοιπο ταψί και ρίχνουμε και μπόλικο λάδι.
Πασπαλίζουμε το ψάρι με κόκκινο γλυκό πιπέρι.
Ψήσιμο: Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και σε υψηλή θερμοκρασία (250 βαθμούς) για 1 ώρα, χωρίς να το σκεπάσουμε (για να ψηθεί κι όχι να βράσει). Δεν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου, αλλά προσέχουμε να να “βρέχουμε” κάθε τόσο το ψάρι, ώστε να μην ξεροψηθεί πριν της ώρας του.
Καλή μας όρεξη!
Σημείωση: Το κεφάλι και την ουρά ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ, ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΟΥΠΑ Ή “ΣΑΛΤΣΙΣΤΟ” (δηλ. βραστά με σάλτσα από καρύδια, σκόρδο και ζωμό ψαριού), αλλά αυτό είναι μια άλλη συνταγή!
Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Ερμιόνη Μαντζούρα-Κίτσου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!