Κότσι χοιρινό με κυδώνια, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου

Κότσι με κυδώνια, δαμάσκηνα, ξερά βερίκοκα, κάστανα, κρεμμυδάκια στιφάδου και καρότα. Μια χριστουγεννιάτικη συνταγή που απογειώνει την αίσθηση της γεύσης, με μια γλυκόξινη χροιά, με υποβόσκουσα καυτερή γεύση από καγιέν. Οι μυρωδιές από το κρασί, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το θυμάρι και το δενδρολίβανο σε «μεθούν». Το φαγητό αυτό είναι γευστική παράδοση της Κωνσταντινούπολης και των εκεί διαβιούντων Ελλήνων, που εν συνεχεία οι γιαγιάδες μας μετέφεραν και στην Ελλάδα. Με τα δαμάσκηνα, τα κυδώνια, τα βερίκοκα δημιουργείται ένα γλυκόξινο γευστικό σύνολο, που αναδεικνύει υπέροχα αρώματα και το σύνολο γεύσεων και αρωμάτων δίνουν μια εξωτική διάσταση σ’ αυτό το γιορτινό πιάτο.