Ματιά

Κουραμπιέδες, της Λάμιας

Υλικά: 1150gr φαρίνα (για όλες τις χρήσεις) 640gr βούτυρο (μισό φυτίνη – μισό αιγοπρόβειο) 1kg ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα) 10 σταγόνες λεμόνι 1/2 ποτήρι κρασιού αλισίβα 2 κρόκους αυγών 1 κουταλάκι κοφτό σόδα 3 […]

Κουραμπιέδες, της Λάμιας

Υλικά:

1150gr φαρίνα (για όλες τις χρήσεις)
640gr βούτυρο (μισό φυτίνη – μισό αιγοπρόβειο)
1kg ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
10 σταγόνες λεμόνι
1/2 ποτήρι κρασιού αλισίβα
2 κρόκους αυγών
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
1/2 ποτήρι κρασιού ούζο
200gr αμύγδαλα καβουρδισμένα λίγο (κομμένα στο mixer χοντρά)
2 λαδόκολλες

Εκτέλεση:

Είναι η καλύτερη συνταγή για κουραμπιέδες (με αλισίβα).
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο (όλο) μέχρι να ασπρίσει καλά (45-60 λεπτά). Ανάβουμε το φούρνο για να φτάσει στους 180 (ως 200) βαθμούς. Χτυπάμε τα αυγά. Βάζουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε την αλισίβα και τους χτυπημένους κρόκους, ζυμώνοντας συνεχώς με τα χέρια. Συνεχίζουμε προσθέτοντας 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη, τη σόδα, το ούζο τ’ αμύγδαλα και σιγά σιγά το αλεύρι. Τα ζυμώνουμε καλά (10 λεπτά τουλάχιστον) και τα πλάθουμε σε διάφορα σχέδια (60 τεμάχια περίπου). Τα βάζουμε στο φούρνο κάθε φορά που γεμίζει το ταψί (αραιά – 20 τεμάχια περίπου). Φυσικά έχουμε επενδύσει το ταψί με λαδόκολλα (δεν θέλει αλλαγή για τις επόμενες 2 φουρνιές!). Σε περίπου 20 λεπτά περίπου είναι έτοιμα (χρώμα ουίσκι) για δοκιμή. Τους βάζουμε στο τραπέζι, πάνω στη δεύτερη λαδόκολλα και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Όταν κρυώσουν τους βάζουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζοντας ζάχαρη μεταξύ των στρώσεων. Καλή επιτυχία!

Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Λάμια Μπίκου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα