1 κιλό φύλλο για καταΐφι
500γρ. καρύδια
180γρ. φρυγανιά (1 σακουλάκι)
400γρ. βούτυρο πρόβειο
1 κουταλιά κανέλα
Λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
1 βανίλια
10 κουταλιές ζάχαρη
Υλικά για το σιρόπι:
8 κούπες ζάχαρη
5 κούπες νερό
2 κουταλιές μέλι
Λίγες σταγόνες λεμόνι
Για να φτιάξουμε την γέμιση χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με την κανέλα, το γαρύφαλλο, την βανίλια, την φρυγανιά, 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο.
Ανοίγουμε το φύλλο καταΐφι με τα χέρια μας και το κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να γίνουν τα καταΐφια μας. Βάζουμε στο κέντρο μια μεγάλη φουσκωτή κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε απαλά (όχι σφιχτά). Τα τοποθετούμε ένα ένα στο ταψί μας και αλείφουμε το καθένα τους με βούτυρο λιωμένο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Εντωμεταξύ βράζουμε το σιρόπι μας βάζοντας όλα του τα υλικά σε μια κατσαρόλα και το κρατάμε ζεστό μέχρι να ετοιμαστεί το καταΐφι μας. Όπως είναι ζεστό το καταΐφι το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η μαμά Παρασκευή, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!
Πολύ ωραία η συνταγή και φαίνεται πραγματικά πολύ εύκολη!! Μου δημιουργήθηκε όμως μια απορία… Στην αρχή λέει για 400γρ βούτυρο κ στη συνέχεια ότι χρησιμοποιεί μόνο 4 κουταλιές. Το υπόλοιπο βούτυρο τι θα γίνει?!?!?? Θα καταναλωθεί όλο όταν τα αλοίψουμε στο ταψί ?!??
Ναι Ματίλντα, το βούτυρο καταναλώνεται στο άλλειμα των φύλλων.