1 1/2 κιλό μοσχάρι ποντίκι
2 κρεμμύδια
1 κλωνάρι σέλερι (ή μπόλικο σέλινο)
2 καρότα
2 δαφνόφυλλα
2 μοσχοκάρφια
4 κουταλιές φρέσκο βούτυρο γάλακτος
4 κουταλιές αλεύρι
1 αυγό (προαιρετικά)
1 λεμόνι (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το σέλερι κομμένο στα τέσσερα, τα κρεμμύδια ολόκληρα που πάνω τους θα έχουνε μπηγμένα τα μοσχοκάρφια, τα δαφνόφυλλα, τα καρότα, αλάτι, πιπέρι και μπόλικο νερό και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσει το κρέας. Όταν γίνει το κρέας μας, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το φυλάμε σκεπασμένο και ζεστό. Από το ζωμό του κρέατος ξεχωρίζουμε 3 φλιτζάνια και τα σουρώνουμε. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντάς το έως ότου ξανθύνει. Προσθέτουμε τα 3 φλιτζάνια του σουρωμένου ζωμού και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και το αυγό με το λεμόνι το κάνουμε ως εξής: Κατεβάζουμε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με τον κρόκο του αυγού και το ρίχνουμε λίγο λίγο στη σάλτσα ανακατεύοντας. Ανεβάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά ώστε να βράσει για 2 – 3 λεπτά. Σερβίρουμε το μοσχάρι μπλάνκετ σε πιατέλα γαρνίροντάς το με τη σάλτσα του. Μπορούμε να το συνοδέψουμε με στρογγυλές πατάτες φούρνου ή πιλάφι που θα το φτιάξουμε χρησιμοποιώντας το ζουμί που μας περίσσεψε από το βράσιμο του κρέατος. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε μια σούπα από αυτό το ζουμί ως εξής: Βράζουμε στο ζουμί λίγο μακαρονάκι και όταν αυτό βράσει εντελώς προσθέτουμε πολτοποιημένα το σέλερι, το κρεμμύδι και τα καρότα.