Ψαρόσουπα, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου

Ψαρόσουπα. Αυτό το πιάτο είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα μία ισχυρή «βόμβα» αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών υλικών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων κ.λ.π. Το τι προσδίδουν όλα αυτά στον οργανισμό, χρειάζεται ένα βιβλίο – ολόκληρο τόμο να γράψουμε. Η καλύτερα ψαρόσουπα “αυτού του δρόμου”! Σε έναν πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο της Αθήνας κάποιος άνοιξε ένα κουρείο, τοποθετώντας απ’ έξω μια ταμπέλα που έγραφε: «Το καλύτερο κουρείο της Αθήνας». Μετά από μερικούς μήνες, λίγα μέτρα πιο κάτω άνοιξε άλλο κουρείο με την επιγραφή: «Το καλύτερο κουρείο της Ελλάδος». Σύντομα ανοίγοντας κι άλλο κουρείο στον ίδιο δρόμο, ο ιδιοκτήτης του επέλεξε να γράψει στην ταμπέλα του: «Το καλύτερο κουρείο της Ευρώπης». Ο επόμενος που άνοιξε το κουρείο του, στον ίδιο πάντα δρόμο, έγραψε: «Το καλύτερο κουρείο του κόσμου». Τέλος, στον ίδιο δρόμο άνοιξε ένα ακόμη κουρείο και ο ιδιοκτήτης του ανέβασε την επιγραφή: «Το καλύτερο κουρείο αυτού του δρόμου»! Όλοι έχετε ακούσει από τους διακεκριμένους σεφ να δηλώνουν ότι η καλύτερη ψαρόσουπα είναι η δική τους. Η ψαρόσουπα, λοιπόν, η δική μας είναι απλώς η καλύτερη που υπάρχει «σ’ αυτόν τον δρόμο»! Στο κάθε φαγητό μπορεί συχνά να βάζουμε πολλά υλικά, όμως για ένα πετυχημένο φαγητό συνήθως πρέπει κάποια χαρακτηριστική γεύση να «ηγεμονεύει» και να προεξάρχει. Έτσι, και στην ψαρόσουπά μας πρέπει να ηγεμονεύει -και στη γεύση και στην όσφρηση- το ψαρόζουμο. Το ψάρι μας, για να βράσει απαιτούνται από 15 λεπτά (τα μικρά) και έως και 25 λεπτά (τα μεγάλα), με αποτέλεσμα να μη μπορεί από μόνο του να δώσει στον ζωμό την απαιτούμενη ισχυρή γεύση. Γι’ αυτό βασική προϋπόθεση για μια πετυχημένη ψαρόσουπα, είναι να περιέχει οπωσδήποτε πρόσθετο ψαρόζουμο, το οποίο μάλιστα να προέρχεται από διάφορα είδη ψαριών κι όχι μόνον από ένα.