Ζωμός ψαριών, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου .: Θαλασσινά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ζωμός ψαριών, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου

Ζωμός ψαριών ή αλλιώς Ψαρόζουμο. Ετοιμάστε τον -όταν βρείτε ψάρια φτηνά- και κατόπιν αποθηκεύστε τον σε πλαστικές θήκες μέσα στην κατάψυξή μας. Είναι μοναδικός σε γεύση και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις ψαρόσουπές μας.

Ζωμός ψαριών, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου

Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!

Υλικά:

4-5 μικρά μπακαλιαράκια
2 μικρά κοκκινόψαρα
1 μικρό φαγκρί
5-6 γαρίδες μεγάλες (γάμπαρη)
1 ξερό κρεμμύδι
1 καρότο

Εκτέλεση:

Για την παρασκευή του ψαρόζουμου επιλέξαμε μικρά μπακαλιαράκια, κοκκινόψαρα και φαγκρί. Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε σκορπίνες, χελιδονόψαρα, χάνους ή πέρκες, αλλά και ό,τι φθηνό κάποια στιγμή βρούμε (κάνουν και τα κατεψυγμένα). Επίσης χρειάζονται και 6 μεγάλες γαρίδες (γάμπαρη) με το κέλυφός τους.
Καθαρίζουμε τα ψάρια μας, τα πλένουμε καλά και τα τοποθετούμε μέσα σ’ ένα νταβαδάκι. Προσθέτουμε νερό ίσα ίσα να τα σκεπάσει και αφήνουμε να βράσουν περί τα 15 λεπτά (ανάλογα βέβαια και με το μέγεθος των ψαριών). Μαζί τους βράζουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Εμείς θέλουμε τη σάρκα των ψαριών να μη διαλυθεί, αλλά να χωρίζει από το κόκκαλο. Όταν βράσουν, κατεβάζουμε το νταβαδάκι από τη φωτιά και με στραγγιστή κουτάλα βγάζουμε τα ψαράκια μας και τα τοποθετούμε ένα ένα σ’ ένα ταψί, αφήνοντάς τα να κρυώσουν.
Στη συνέχεια τα καθαρίζουμε καλά από τα αγκάθια τους (και αφαιρούμε κεφάλια, κόκκαλα, ουρές) και το μεν ψαχνό καθαρό τμήμα τους το τοποθετούμε σε μια πιατέλα, τα δε κόκκαλα, το κεφάλι κ.λ.π., τα βάζουμε σ’ ένα πιάτο.
Σουρώνουμε το ψαρόζουμο στο οποίο βράσαμε τα ψάρια (για να μην έχει κάποιο αγκάθι ή κόκκαλο) και στη συνέχεια προσθέτουμε σ’ αυτό τα καθαρισμένα ψάρια μας. Προσθέτουμε τώρα αρκετό νερό –πάνω από πέντε δάχτυλα- και το σκεπάζουμε με το καπάκι. Το αφήνουμε να σιγοβράζει πάνω από μιάμιση ώρα, μέχρι το νερό να είναι δυο δάχτυλα πάνω από τα ψάρια.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε και τις γαρίδες. Κατόπιν, μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα ψαροκόκκαλα, τα κεφάλια κ.λ.π., καθώς και τα κελύφη από τις γαρίδες. Προσθέτουμε αρκετό νερό και τα βάζουμε να βράσουν πολύ καλά. Όταν από τα 4/4 νερού απομείνει το 1/4, τότε όλο αυτόν τον ζωμό τον ρίχνουμε με σουρωτήρι στο νταβαδάκι με τα καθαρισμένα ψάρια μας και έχουμε πλέον το τέλειο ψαρόζουμο.
Όταν το ψαρόζουμό μας κρυώσει, αφαιρούμε όλο το υγρό (τον ζωμό) και το ψάρι το λιώνουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει «αλοιφή». Τέλος, ενώνουμε όλο το λιωμένο ψάρι με το ψαρόζουμο και έχουμε πλέον τον τέλειο ζωμό.

Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.