Κουταλιού

Γλυκά κουταλιού: Τα κλασσικά, σπιτικά, Ελληνικά γλυκά που δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Ο εύκολος τρόπος να έχεις όλο το χρόνο τη γεύση του αγαπημένου σου φρούτου στο σπίτι, ο εύκολος τρόπος να τρως ένα υγιεινό, και όσο παράξενο κι αν φαίνεται διαιτητικό γλυκό μιας και έχει μόνο ζάχαρη και δεν έχει στάλα λίπους. Απαραίτητος σύντροφος στο ελληνικό καφεδάκι, αλλά και σαν ελαφρύ βραδινό ως γαρνιτούρα στο γιαούρτι. Φτιάχνονται εύκολα, διατηρούνται ακόμη και για χρόνια και είναι οικονομικότατα!

Γλυκό σταφύλι, της Γεωργίας

Υλικά: 2 κιλά σταφύλι 1 κιλό ζάχαρη 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα Εκτέλεση: Ζεματάμε τα σταφύλια σε βραστό νερό και όταν κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε και τους βγάζουμε τα κουκούτσια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κιλό ζάχαρη με 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε το σιρόπι αυτό να δέσει. Κατόπιν ρίχνουμε μέσα το σταφύλι με ένα κλαδάκι αρμπαρόριζα για…

Βύσσινο

Υλικά: 2 κιλά βύσσινα 2 κιλά ζάχαρη 1/2 λεμόνι Εκτέλεση: Με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου, ή μιας φουρκέτας, βγάζουμε το κουκούτσι από τα βύσσινα ή ακολουθούμε την τεχνική "Πως καθαρίζουμε (ξεκουκουτσιάζουμε) βύσσινα". Καλό είναι την εργασία αυτή να την κάνουμε πάνω από ένα μπωλ ώστε να μαζέψουμε τον χυμό από τα βύσσινα, που θα…

Κυδώνι

Υλικά: 3 κιλά κυδώνια 2 κιλά ζάχαρη 1 λεμόνι Κλωναράκια αρμπαρόριζας Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε λεπτές λωρίδες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 5 φλιτζάνια νερό, τη ζάχαρη και τα κυδώνια. Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά έως ότου αρχίσει το σιρόπι να δένει. Εν τω μεταξύ έχουμε στύψει το λεμόνι και προσθέτουμε το χυμό…

Μήλο

Υλικά: 1 κιλό μήλα σφιχτά 1 κιλό ζάχαρη 3 κούπες νερό 1/2 κούπα γλυκόζη 2 βανίλιες Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα μήλα και τους αφαιρούμε την καρδιά (τα κουκούτσια). Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε τα μήλα και τα βράζουμε για 10 λεπτά ξαφρίζοντάς τα.…

Τριαντάφυλλο

Υλικά: 250 γρ. τριαντάφυλλα καθαρισμένα 1 κιλό ζάχαρη 2 κουταλιές χυμό λεμονιού 1 κουταλιά γλυκερίνη 1 κούπα νερό Εκτέλεση: Στα τριαντάφυλλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα τρίβουμε με τα χέρια μας. Τα αφήνουμε δύο με τρείς ώρες και στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με μία κούπα νερό και τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.…

Αχλαδάκι, της Χριστίνας Ν.

Υλικά: 2 κιλά αχλαδάκια 250 γρ. αμύγδαλα 5 λεμόνια 2 πακέτα ζάχαρη Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα αχλάδια και τα ξεκουκουτσιάζουμε με το ειδικό μηχάνημα. Στύβουμε τα δύο λεμόνια σε μια λεκανίτσα με τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα καθαρισμένα αχλάδια. Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια και τα βάζουμε μέσα στη λεκάνη. Σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε τα αμύγδαλα…

Σταφύλι

Υλικά: 2 κιλά σταφύλια σταφίδα 1 κιλό ζάχαρη 1/4 λεμόνι 3 βανίλιες Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα σταφύλια και ξεχωρίζουμε τις ρόγες από τα κοτσάνια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις ρόγες των σταφυλιών, τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι νερό. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι, τις…

Γλυκό κουταλιού Δαμάσκηνο, της Ελένης

Υλικά: 1 κιλό δαμάσκηνα μαύρα μακρόστενα (παραδοσιακά) 1 κιλό ζάχαρη 3 ποτήρια νερό 1 λεμόνι χυμό 2 κουταλιές ασβέστη Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε το κουκούτσι, ανοίγοντας το προσεκτικά στην σχισμή που κάνει το δαμάσκηνο, ώστε να μην χαλάσουμε το σχήμα του. Σε μπολ βάζουμε νερό και διαλύουμε τον ασβέστη, να γίνει σαν…

Γλυκό κουταλιού Σταφύλι (φράουλα), της Σμαρούλας

Υλικά: 1 κιλό σταφύλι φράουλα 1 κιλό ζάχαρη 1 ποτήρι νερό Εκτέλεση: Ξεκουκουτσιάζουμε το σταφύλι με ένα τσιμπιδάκι. Κατόπιν το νεροβράζουμε ένα λεπτό, το στραγγίζουμε και το κρυώνουμε. Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη, ρίχνουμε το σταφύλι, το βράζουμε 15 λεπτά, το αφήνουμε 24 ώρες και μετά το δένουμε. Την συνταγή αυτή μας έστειλε η…

Καρυδάκι γλυκό κουταλιού

Υλικά: 1 κιλό καρυδάκια φρέσκα μικρά τρυφερά 1 1/2 κιλό ζάχαρη Ξύλο κανέλας Λίγο γαρύφαλλο καρφιά Λίγο μοσχοκάρυδο 1 λεμόνι Αμύγδαλα ξασπρισμένα (προαιρετικά) Εκτέλεση: Προσέχουμε τα καρυδάκια μας να μην έχει γίνει ξύλο το τσόφλι τους. Καλύτερα λοιπόν να τα έχουμε μαζέψει στα τέλη της άνοιξης – αρχές Ιουνίου. Χρησιμοποιήστε γάντια γιατί βάφουν έντονα και…

Παραδοσιακό Νισύρου Γλυκό κουταλιού ντομάτα, της Άννας

Υλικά: 1 κιλό ντομάτες (τις υπόμακρες) 1 1/2 κιλό ζάχαρη 1 1/2 ποτήρι ασβεστόνερο 2 ξύλα κανέλλας 5 γαρύφαλλα ή 1/2 κ.γ. σε σκόνη 3 βανίλιες άρωμα 2 λεμόνια Εκτέλεση: Ζεματάμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια τους με προσοχή να μην τις σπάσουμε. Μετά της βάζουμε στο ασβεστόνερο για μια ώρα, τις…