Κόλλυβα .: Θρησκεία .: Ματιά
 

Κόλλυβα

Ένα από τα βασικότερα κομμάτια της θρησκευτικής μας παράδοσης!

Γράφει: Matia Gr
Κόλλυβα
Υλικά:

1 σακουλάκι σιτάρι
250γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο
250γρ. καρυδόψιχα
150γρ. σταφίδα ξανθή
100γρ. σταφίδα μαύρη
100γρ. φουντούκια
1 μεγάλο ρόδι
1 φακελάκι κουκουνάρι
Ζάχαρη
Φρυγανιά τριμμένη
Λίγο μαϊντανό
Λίγο γλυκάνισο
Κανέλα

Εκτέλεση:

Βράζουμε το σιτάρι από την προηγουμένη ημέρα. Το σιτάρι πρέπει να βράσει αρκετή ώρα ώστε να σπάσει ο σπόρος του και να ανοίξει στα δύο. Μόλις βράσει το σουρώνουμε καλά. Σε μεγάλη επιφάνεια στρώνουμε μία απορροφητική πετσέτα και πάνω της μία πετσέτα με λεία ύφανση. Εκεί απλώνουμε το σιτάρι αραιά και το σκεπάζουμε με μια άλλη λεία πετσέτα. Χρησιμοποιούμε λείες πετσέτες για να μην κολλήσουν τα σιτάρια πάνω τους. Τα αφήνουμε έτσι για τουλάχιστον 10 ώρες.
Καθαρίζουμε το ρόδι. Πλένουμε το μαϊντανό, τον στεγνώνουμε καλά τινάζοντας τον και τον ψιλοκόβουμε. Για να τον ψιλοκόψουμε πιο εύκολα, τον βάζουμε μέσα σε μία κούπα και τον κόβουμε με ψαλίδι. Κόβουμε στα 4 τα αμύγδαλα. Χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα φουντούκια. Το γλυκάνισο το καβουρντίζουμε λίγο στο τηγάνι χωρίς λάδι.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ βάζουμε όλο το σιτάρι και τα παραπάνω υλικά. Τα ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε λίγη φρυγανιά και ελάχιστη κανέλα. Δεν βάζουμε καθόλου ζάχαρη έτσι ώστε να διατηρηθεί περισσότερο στο ψυγείο.
Παίρνουμε το μπωλ που θα τα πάμε στην εκκλησία, και στο κάτω μέρος του βάζουμε μια λεπτή στρώση τριμμένης φρυγανιάς. Βάζουμε το μίγμα και από πάνω το πατάμε να στρώσει η επιφάνεια του. Μεταξύ του χεριού μας και του μίγματος βάζουμε ένα κομμάτι χαρτί ώστε να μην φαίνονται σημάδια από τα δάχτυλα μας. Από πάνω πασπαλίζουμε με κανέλα. Τέλος βάζουμε την ζάχαρη σε μια παχιά στρώση και την στρώνουμε με το χέρι όπως προηγουμένως.
Για γαρνιτούρα φτιάχνουμε ένα κύκλο γύρω γύρω με σταφίδες, αμύγδαλα και ρόδι. Στην μέση φτιάχνουμε έναν σταυρό με τα ίδια υλικά. Πριν μοιράσουμε τα κόλλυβα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να πάει παντού η ζάχαρη που έχουν από πάνω.
Μπορούμε εκτός από τα βασικά υλικά (σιτάρι, ζάχαρη, κανέλα) να παραλείψουμε κάποιο ή να βάλουμε αντί για αυτό κάποιο άλλο όπως φυστίκι Αιγίνης, στραγάλια, σουσάμι, κα.

Τα κόλλυβα που έχουν μείνει τα φυλάμε στο ψυγείο και τους προσθέτουμε ζάχαρη όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε. Ή φτιάχνουμε την μισή ποσότητα από όση αναφέρουμε η οποία θα γεμίσει αξιοπρεπώς μια μεγάλη σουπιέρα.

Ο.Κ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.