Μπακαλιάρος με πράσα, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου .: Θαλασσινά .: Ματιά
 

Μπακαλιάρος με πράσα, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου

Μπακαλιάρος με πράσα. Μπακαλιάρος με πράσα, σελινόριζα, σέλερι, εστραγκόν και σαφράν.

Μπακαλιάρος με πράσα, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου

Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!

Υλικά:

Μπακαλιάρο
Πράσα
Σελινόριζα
Κρεμμύδι ξερό
Σέλερι
Μπαχάρι
Κρασί κόκκινο ξηρό
Πάπρικα
Δάφνη
Ντομάτες
Ζωμός ψαριού
Εστραγκόν
Σαφράν
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Παίρνουμε μπακαλιάρο κατεψυγμένο και ξαρμυρισμένο. Το βράδυ που πάμε να κοιμηθούμε, τον βγάζουμε από την κατάψυξη, για να ξεπαγώσει σιγά σιγά μέχρι το πρωί. Το πρωί τον κόβουμε στα κομμάτια που θέλουμε, τον πλένουμε και τον βάζουμε να στραγγίσει.
Σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε τα πράσα, το λευκό τους μέρος (ενώ το πράσινο μέρος το βάζουμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη για άλλη χρήση). Όταν μαραθούν (να μην πάρουν χρώμα), τα βγάζουμε με στραγγιστή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα νταβαδάκι με φαρδύ πάτο. Στη συνέχεια σωτάρουμε την κομμένη σελινόριζα το ίδιο, και όταν μαραθεί τη μεταφέρουμε και αυτή στο νταβαδάκι. Ψιλοκόβουμε 1 ξερό κρεμμύδι, το σωτάρουμε μέχρι να μαραθεί και το μεταφέρουμε και αυτό στο νταβαδάκι. Προσθέτουμε το κομμένο μας σέλερι (4 κλωνάρια με τα φύλλα τους), προσθέτουμε το λαδάκι μας και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά στο μάτι της κουζίνας μας, προσθέτουμε λίγους κόκκους μπαχάρι. Όταν αρχίσουν να βράζουν-σωτάρονται, σβήνουμε με κόκκινο ξηρό κρασί (και λευκό να είναι, δεν πειράζει). Προσθέτουμε κόκκινη γλυκιά πάπρικα, αλάτι, 2 φύλλα δάφνης, 400 γρ. (1 κουτί ντομάτα στον τρίφτη), και εγώ έχω πάντα στον καταψύκτη μικρά κουτάκια με ψαρόζουμο που έχω φτιάξει∙ έτσι προσθέτω τον ζωμό του ψαριού μου μέσα. Υπολογίζω ίσα ίσα να σκεπασθούν τα λαχανικά μου και να σιγοβράσουν για 20 λεπτά (τα θέλω «αλ ντέντε», δηλ. όταν μασήσω το πράσο, από έξω να είναι κάπως μαλακό, αλλά στο βάθος να σου δίνει την αίσθηση καψίματος. Όχι λιωμένα τα λαχανικά μας, αλλά όλα να είναι μισοβρασμένα, ώστε να το μασάς το λαχανικό κι όχι να το καταπίνεις λιωμένο. Όταν περάσουν τα 20 λεπτά, προσθέτουμε 1 κ.σ. εστραγκόν ξερό, και βάζουμε μέσα τον μπακαλιάρο μας κάνοντας λίγο χώρο στα λαχανικά, για «να καθίσει» μέσα στο ζουμάκι του. Αφήνουμε να σιγοβράσει ο μπακαλιάρος για περίπου 15-20 λεπτά με ανοιχτό καπάκι, για να εξατμίζονται τα υγρά του και να μείνει με πηχτό ζουμάκι στο τέλος. Λίγα λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό μας, προσθέτουμε το σαφράν, το μαύρο πιπέρι και μετά από 3 λεπτά το κατεβάζουμε. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά να «ξεκουραστεί».
Σερβίρουμε με σκορδαλιά και κρασάκι.
Διευκρινίσεις:
1) Το ψαρόζουμο δίνει πολύ περισσότερη νοστιμιά στο φαγητό μας, όμως αν δεν έχουμε, δεν πειράζει.
2) Το φαγητό αυτό γίνεται και λεμονάτο, με χυμό 1 λεμονιού, 1 κ.σ. κορν φλάουρ, 5 κ.σ. ζουμάκι, το κτυπάμε και το περιχύνουμε, αναδεύοντας το νταβαδάκι μας να πάει παντού. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως, σερβίρουμε αμέσως, διότι η σάλτσα μας θα πήξει.
3) Αντί για μπακαλιάρο, μπορούμε να το κάνουμε με πέρκα, γαλέο κ.λ.π., υπολογίζοντας πάντα τον χρόνο βρασίματος κάθε ψαριού.
4) Πάει πολύ και λίγο φινόκιο.
5) Γίνεται τέλεια και αυγοκομμένο.

Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.