Πίτα μπακαλιάρου, της Patricia .: Αλμυρές πίτες .: Ματιά
 

Πίτα μπακαλιάρου, της Patricia

Αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Πορτογαλία. Πίτα μπακαλιάρου (πατέντα δική μου – συνδυασμός πορτογαλικής, βραζιλιάνικης και ελληνικής κουζίνας. Πολύ μπελαλίδικη αλλά αξίζει τον κόπο, ειδικά για τους ψαροφαγάδες. Μια υπέροχη συνταγή από την αγαπημένη μας φίλη Patricia Lee.

Πίτα μπακαλιάρου, της Patricia
Υλικά για τη γέμιση:

750 – 1000γρ. μπακαλιάρος φιλέτα στρογγυλά
1 κονσέρβα τόνο
4 πατάτες
1 πράσσο
1 πιπεριά Φλωρίνης
1-2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο
1/4 κούπας λευκό ξηρό κρασί
Χυμό ενός λεμονιού
1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου
4 κουτ. σούπας κορν φλάουερ
250γρ. γάλα καρύδας
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, καυτερό τσίλι
Άνηθο, κόλιανδρο, μαϊντανό
4 κουτ. σούπας κουάκερ
4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
Υλικά για το φύλλο:
1/4 κούπας ελαιόλαδο + 1/4 κούπας λάδι καρύδας + 1/2 κουτάκι μπύρα
1 πακέτο φύλλο κρούστας

Εκτέλεση:

Φτιάχνοντας την γέμιση:
• Βάζουμε σε κατσαρόλα τον μπακαλιάρο να βράσει 5-10 λεπτά
• Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες να μαλακώσουν πολύ
• Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την πιπεριά (μούλτι)
• Βάζουμε το βρασμένο μπακαλιάρο και τον τόνο σε φαρδύ ταψάκι και τα πατάμε με πιρούνι να γίνουν λεπτά κομματάκια ή εναλλακτικά τα περνάμε στο μούλτι
• Πατάμε τις βρασμένες πατάτες με το εξάρτημα του πουρέ
• Κόβουμε το πράσο σε κομμάτια όχι πολύ μικρά
• Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας να κάψουν, προσθέτουμε το πράσο να τσιγαριστεί
• Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδα, πιπεριά να τσιγαριστούν κι αυτά
• Προσθέτουμε τα κομματάκια μπακαλιάρο και τόνο
• Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες
• Ανακατεύουμε συνέχεια να εξατμιστούν τα υγρά (10 λεπτά)
• Προσθέτουμε τον κύβο, το λευκό κρασί, τον χυμό λεμονιού αλάτι, πιπέρι κλπ μπαχαρικά
• Προσθέτουμε άνηθο, κόλιανδρο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
• Διαλύουμε το κορν φλάουερ στο γάλα καρύδας και το προσθέτουμε στην γέμιση
• Κατεβάζουμε την φωτιά στο μισό, ανακατεύουμε συχνά και βράζουμε 10-15 λεπτά
• Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση 30 λεπτά
• Προσθέτουμε το κουάκερ και την φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά
Φτιάχνοντας την πίτα:
• Προθερμαίνουμε στους 200 στον αέρα
• Λαδώνουμε καλά μεγάλο ταψί (40 εκ. Χ 40 εκ.)
• Ανακατεύουμε καλά το μείγμα: ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, μπύρα
• Απλώνουμε τα 7-8 φύλλα σουρωτά αλείφοντας ενδιάμεσα με το πινέλο το μείγμα
• Απλώνουμε την γέμιση
• Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5-6 φύλλα σουρωτά αλείφοντας ενδιάμεσα με το πινέλο το μείγμα
• Χαράζουμε τα κομμάτια από πάνω (όχι βαθειά) και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα από πάνω να απλωθεί καλά στο ταψί.
• Ψήνουμε στους 180 για 50-60 λεπτά
• Κόβουμε όταν κρυώσει

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.