7 κούπες αλεύρι
1 κούπα βούτυρο φρέσκο
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
1 κούπα γάλα χλιαρό
2 κουταλιές αμμωνία
4 βανίλιες
1/2 κουταλάκι τριμμένη μαστίχα
Σε ένα μπωλ χτυπάμε το φρέσκο βούτυρο να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη μαστίχα και τις βανίλιες και χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε δύο κούπες από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο χλιαρό γάλα, πάνω από το μπωλ με τη ζύμη για τα κουλουράκια και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τους γάντζους του μίξερ μας για λίγα λεπτά μέχρι να δούμε τη ζύμη μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπωλ και να γυαλίζει. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα τεταρτάκι.
Ανοίγουμε μια πλαστική σακούλα κατάψυξης και της βάζουμε αρκετή από τη ζύμη μας. Κόβουμε λίγο την μία γωνία της με ψαλίδι. Στο δεξί μας χέρι κρατάμε την άκρη της σακούλας που κλείνει την ζύμη μέσα και κρατάμε τη σακούλα υπό γωνία. Με το αριστερό χέρι μας πιέζουμε ελαφρά κοντά στην τρύπα που φτιάξαμε και κανονίζουμε το πόση ζύμη θα βγει (προσέχουμε να είναι το ίδιο μακριά ώστε να γίνουν ομοιόμορφα τα κουλουράκια). Η ζύμη βγαίνει σε μακριά κορδόνια. Αν θέλουμε τα κουλουράκια μας να είναι στρογγυλά τα πλάθουμε (μια φορά τα γυρίζουμε μέσα στην παλάμη μας κι έγιναν) ελάχιστα και τα τοποθετούμε μακριά το ένα από το άλλο σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε δύο δύο τα ταψιά στους 180 βαθμούς με αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για 17-20 λεπτά. Τα κουλούρια μας γίνονται όμορφα και τραγανά και κανείς δεν μπορεί να διακρίνει ότι δεν τα πλάσαμε. Αν θέλουμε πριν ψηθούν μπορούμε να τα αυγουλώσουμε ή να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη. Αυτά στην φωτογραφία είναι σκέτα και… πεντανόστιμα!!!