Χουνκιάρ μπεγεντί (hunkar begendi), του Κώστα Καρακάση

Last modified date

Χουνκιάρ μπεγεντί (hunkar begendi)

Χουνκιάρ μπεγεντί (hunkar begendi), του Κώστα Καρακάση

Η αυθεντική συνταγή, για ένα φαγητό… “όπως το θέλει ο Σουλτάνος”!

Υλικά:

2 κιλά μοσχάρι νουά ή κιλότο κομμένο σε μερίδες
2-3 μεγάλα κρεμμύδια και 2-3 σκελίδες σκόρδο περασμένα στο μούλτι μέχρι να γίνουν πολτός
2-3 γινωμένες ντομάτες περασμένες στον χοντρό τρίφτη
1 π.τ.ν. κρασί κόκκινο ξερό
2 ξύλα κανέλλα
5-6 μπαχάρια
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κ.τ.γλ. κόλιαντρο τριμμένο
1/2 κ.τ.γλ. κάρδαμο τριμμένο
3-4 κουταλιές Φυτίνη
1 κ.τ.σ. βούτυρο γάλακτος
Ξύδι
Υλικά για τον πουρέ:
2-3 μελιτζάνες φλάσκες καψαλισμένες καλά σε κάρβουνα κατά προτίμηση για να καπνιστούν όπως πρέπει
7 κ.τ.σ. αλεύρι
7 κ.τ.σ. βούτυρο γάλακτος
2 λίτρα γάλα πλήρες
1 μικρό κουτάκι κρέμα γάλακτος
1/2 κ.τ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι άσπρο

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά το κρέας και το βάζετε σε μια λεκάνη με μπόλικο ξύδι για 3/4 της ώρας. Ξεπλένετε καλά και το βάζετε κατευθείαν στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να βγάλει τα υγρά του. Ανακατεύετε συνεχώς. Μόλις εξατμιστούν τα μισά υγρά προσθέστε την Φυτίνη και το βούτυρο, μαζί και το πολτοποιημένο κρεμμύδι και σωτάρετε καλά το κρέας απ’ όλες τις πλευρές. Ρίχνετε τα φύλλα δάφνης, την κανέλλα, τα μπαχάρια, το κόλιαντρο και το κάρδαμο, αλάτι και πιπέρι. Στο τέλος σβήνετε με το κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και κατεβάζετε την θερμοκρασία. Προσθέστε τις ντομάτες. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, προσθέστε 1 λίτρο ζεστό νερό και αφήστε το κρέας να ψηθεί πάντα σε χαμηλή φωτιά για 1 με 1.5 ώρα. Το παρακολουθείτε μήπως χρειάζεται λίγο νεράκι πάντα ζεστό. Το καλύτερο τεστ για να ξέρετε αν το κρέας σας είναι έτοιμο, το τρυπάτε με ένα καλαμάκι για σουβλάκι. Αν το κρέας “πέφτει” από μόνο του από το καλαμάκι, το κρέας σας είναι έτοιμο.
Ετοιμάζετε τον πουρέ: Αφού έχουν καψαλιαστεί καλά οι μελιτζάνες σας, τις “γδέρνετε” από την φλούδα τους με ένα πιρούνι κάτω από κρύο νερό της βρύσης. Πετάτε τα κοτσάνια και βάζετε την σάρκα τους σε λεκάνη, όπου τις λιώνετε με το κατάλληλο εργαλείο του πουρέ ή με ένα πιρούνι, χωρίς να γίνουν τελείως “λιώμα”… Σε κατσαρόλα βάζετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί, χωρίς να βράσει. Καβουρδίζετε καλά το αλεύρι με το βούτυρο, τα μπαχαρικά το αλάτι και το πιπέρι. Αποσύρετε από την φωτιά και ρίχνετε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το “σύρμα” και επαναφέρεται στην πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε τότε τις λιωμένες (πουρέ) μελιτζάνες και ανακατεύεται δυνατά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά σας, μέχρι να εξατμιστούν τα όποια υγρά και να σας μείνει ένας υπέροχος πουρές, ούτε σφιχτός ούτε αραιός. ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ!!!
Αδειάζετε σε βαθειά πιατέλα ή πυρέξ τον πουρέ και από πάνω στο κέντρο στρώνετε το κρέας. Χωριστά σε σαλτσιέρα βάζετε την σάλτσα του κρέατος και ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Την συνταγή αυτή μας έδωσε ο συγγραφέας Κώστας Καρακάσης τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.
Για να διαβάσετε για τον συγγραφέα κάντε κλικ εδώ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment