2 αυγά
4 κρόκοι
6 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 γεμάτη κουταλιά σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας λάδι
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλυτζανάκι του καφέ ούζο
4 – 5 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι (όσο πάρει) που φουσκώνει μόνο του
Υλικά για το σιρόπι:
3 κούπες τσαγιού μέλι
1 1/2 κούπα τσαγιού νερό
Υλικά για το πασπάλισμα:
2 κούπες τριμμένα καρύδια
Τριμμένη κανέλλα
Σε μία βαθιά λεκάνη χτυπάμε τα αβγά, το ούζο, το χυμό, τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι μέχρι να γίνει μια αρκετά σφιχτή ζύμη. Δουλεύουμε καλά τη ζύμη πέντε περίπου λεπτά, την κόβουμε σε οκτώ μπαλάκια, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε μία ώρα.
Ανοίγουμε τα φύλλα λεπτά ρίχνοντας αλεύρι για να μην κολλάνε και τα κόβουμε σε λωρίδες.
Σε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζουμε μπόλικο λάδι. Το βάζουμε επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει. Περνάμε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και την στερεώνουμε τυλίγοντάς τη λίγο γύρω από το πιρούνι. Με το άλλο χέρι, κρατάμε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτάμε το πιρούνι μαζί με τη ζύμη μέσα στο καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το, τυλίγουμε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πιρούνι. Τηγανίζουμε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις τις βγάλουμε, τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους. Βάζουμε σε βαθουλή κατσαρολίτσα το μέλι με το νερό να βράσουν. Αφαιρούμε τον αφρό και ρίχνουμε μέσα τις δίπλες λίγες λίγες, αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. Όταν τις βγάλουμε από το μέλι, τις πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλα, που έχουμε ανακατέψει προηγουμένως. Διατηρούνται εκτός ψυγείου 15-20 μέρες.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Εύη Λεοντίου και την ευχαριστούμε πολύ.