Αλμυρά καταϊφάκια .: Αλμυρές πίτες .: Ματιά
 

Αλμυρά καταϊφάκια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλο καταΐφι 1/2 κιλό κίτρινα τυριά τριμμένα (ρεγκάτο, ένταμ, γκούντα κ.α.) 1/4 κιλού φέτα σκληρή 2 πράσινες πιπεριές 2 κόκκινες πιπεριές 6 αυγά 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο 1/2 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος […]

Γράφει: Matia Gr
Αλμυρά καταϊφάκια
Υλικά:

1 πακέτο φύλλο καταΐφι
1/2 κιλό κίτρινα τυριά τριμμένα
(ρεγκάτο, ένταμ, γκούντα κ.α.)
1/4 κιλού φέτα σκληρή
2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
6 αυγά
1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
1/2 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1/2 φλιτζάνι βιτάμ
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο γλυκάνισο
Λίγο μαυροσούσαμο

Εκτέλεση:

Αφήνουμε το φύλλο καταϊφιού να ξεπαγώσει καλά μέσα στη συσκευασία του (για δύο ώρες περίπου).
Μέχρι να ξεπαγώσει το φύλλο μας, θα ετοιμάσουμε τη γέμιση. Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα αυγά, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και τα χτυπάμε καλά. Θρυμματίζουμε μέσα στο μπωλ τη φέτα, ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά, τις πιπεριές, λίγο γλυκάνισο και λίγο μαυροσούσαμο. Τα ζυμώνουμε όλα αυτά μαζί έως ότου μας δώσουν ένα σφιχτό μείγμα.
Όταν ξεπαγώσει καλά το φύλλο καταϊφιού, το «ξαίνουμε» με τα δάχτυλά μας ώστε να μην είναι κουβάρι αλλά να απλώσει πολύ.
Φροντίζουμε να κάνουμε γρήγορα τόσο το ξάσιμο όσο και την διαδικασία που ακολουθεί γιατί το φύλλο αυτό στεγνώνει πολύ γρήγορα.
Ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε να είναι τα αλμυρά καταΐφια μας, χωρίζουμε το φύλλο σε ανάλογο αριθμό ίσων μακρόστενων κομματιών (όσο περισσότερα κομμάτια θέλουμε, σε τόσο περισσότερα κομμάτια θα μοιραστεί το φύλλο μας). Παίρνουμε κάθε κομμάτι φύλλου, βάζουμε τη μία άκρη του στην αριστερή μας χούφτα και με το δεξί χέρι, με τη βοήθεια ενός κουταλιού, αδειάζουμε πάνω του ανάλογη ποσότητα γέμισης. Στη συνέχεια ανασηκώνουμε λίγο τα πλαϊνά του φύλλου ώστε να μη βγαίνει η γέμιση από εκεί, και τυλίγουμε σαν ρολό. Σε καλά βουτυρωμένο ταψί, αραδιάζουμε τα καταϊφάκια το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνουμε κενά. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε τα δύο βούτυρα και με αυτά περιχύνουμε τα καταΐφια μας κουταλιά κουταλιά ώστε να βουτυρωθούν καλά. Τέλος προσθέτουμε τόσο γάλα ώστε να καλύπτει το μισό ύψος των καταϊφιών. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς έως ότου τραβήξουν όλο το γάλα και ροδοκοκκινίσουν.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.