Χταπόδι με αγκινάρες, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου .: Θαλασσινά .: Ματιά
 

Χταπόδι με αγκινάρες, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου

Χταπόδι με αγκινάρες. Φτιάξτε ένα πεντανόστιμο πιάτο με χταπόδι, αγκινάρες, σελινόριζα και σέλερι. Το σερβίρουμε ζεστό με σκορδαλιά ή λευκή ταραμοσαλάτα, με λευκό κρασάκι και λίγο ψωμί ολικής (από εκείνο που ζύμωνε η μητέρα της γιαγιάς μας). Το φαγητό μπορεί να γίνει και με σουπιές ή θράψαλα ή καλαμάρια∙ αλλάζει μόνο ο τρόπος που τα βράζουμε: σε νερό (και όχι σε κρασί, όπως κάναμε στο χταπόδι). Εναλλακτικά, το φαγητό μπορεί επίσης να γίνει και μόνο με τα λαχανικά, χωρίς τα θαλασσινά.

Χταπόδι με αγκινάρες, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου

Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!

Υλικά:

Χταπόδι
Αγκινάρες
Σελινόριζα
Σέλερι
1 ξερό κρεμμύδι
1 πιπεριά κίτρινη
4 σκελίδες σκόρδο
Μάραθο ή άνηθο
Αλάτι
2 φύλλα δάφνη
Μπαχάρι
1 στικ κανέλας
Κρασί κόκκινο ημίγλυκο
Ελαιόλαδο
Υλικά για τη σάλτσα:
1 1/2 χυμό λεμονιού
1 μεγάλο χυμό πορτοκάλι
2-3 κ.σ. τζίντζερ χυμό
1 κ.γλ. γεμάτη κορν φλάουρ

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε το καθαρισμένο, πλυμένο και κομμένο χταπόδι σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε κρασί ημίγλυκο κόκκινο (ή ροζέ ή λευκό), περίπου να μισοκαλύπτει τα πλοκάμια του χταποδιού μας. Προσθέτουμε δύο δαφνόφυλλα, 4-5 κόκκους μπαχάρι και 1 στικ κανέλας. Τοποθετούμε την κατσαρόλα μας στο μάτι και βάζουμε το χταπόδι μας να σιγοβράζει για 45 λεπτά (ανάλογα και το πάχος των πλοκαμιών). Σκεπάζουμε με το καπάκι. Στα 25 λεπτά γυρνάμε τα πλοκάμια, ώστε να βράσουν και από την πάνω πλευρά τους.
Όταν το χταπόδι μας βράσει, σε λίγο λάδι και μέτρια φωτιά σωτάρουμε τις αγκινάρες μας (τις οποίες έχουμε βγάλει από την κατάψυξη 30 λεπτά νωρίτερα) και όταν λίγο μαραθούν, τις παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε ένα νταβαδάκι με φαρδύ πάτο. Στη συνέχεια κατά τον ίδιο τρόπο σωτάρουμε τα κομμάτια της σελινόριζάς μας και όταν αρχίσουν να παίρνουν ελαφρύ χρώμα, τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε κι αυτά στο νταβαδάκι μαζί με τις αγκινάρες. Στη συνέχεια σωτάρουμε το κρεμμύδι μας που έχουμε χοντροκόψει και τα κομμάτια σέλερι. Όταν κι αυτά μαραθούν, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε στο νταβαδάκι. Προσθέτουμε το ανάλογο λάδι μας και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας. Όταν το λάδι αρχίσει να βράζει, σβήνουμε με το ζουμάκι από το χταπόδι μας και το ρίχνουμε όλο μέσα με τα μπαχαρικά (κρατάμε μόνο το χταπόδι). Προσθέτουμε την κομμένη πιπεριά μας και το αλάτι (προσθέτουμε και λίγο νεράκι αν χρειάζεται, τόσο ώστε να έχουμε υγρά). Σιγοβράζουμε τα λαχανικά μας για περίπου 20 λεπτά, στα 15 λεπτά τοποθετούμε μέσα και το χταπόδι μας κι όταν είναι τα λαχανικά μας «αλ ντέντε», προσθέτουμε το σκόρδο μας, το ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο, σκεπάζουμε το καπάκι και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπωλ έχουμε βάλει τον χυμό 1 1/2 λεμονιού, τον χυμό ενός μεγάλου πορτοκαλιού, 3 κ.σούπας χυμό φρέσκου τζίντζερ (δηλ. που το τρίψαμε στον τρίφτη και το σουρώσαμε στο σουρωτήρι) και 1 κ.γλ. κορν-φλάουρ. Τα κτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν καλά, ρίχνουμε και ζωμό από το φαγητό μας και μετά το περιχύνουμε στο φαγητό μας και αναδεύουμε καλά να πάει παντού (αν το ζουμί είναι αρκετό, τότε βάζουμε λίγο να βράσει 3-4 λεπτά, ώστε να δέσει).
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.