Χταπόδι με αγκινάρες, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου

Χταπόδι με αγκινάρες. Φτιάξτε ένα πεντανόστιμο πιάτο με χταπόδι, αγκινάρες, σελινόριζα και σέλερι. Το σερβίρουμε ζεστό με σκορδαλιά ή λευκή ταραμοσαλάτα, με λευκό κρασάκι και λίγο ψωμί ολικής (από εκείνο που ζύμωνε η μητέρα της γιαγιάς μας). Το φαγητό μπορεί να γίνει και με σουπιές ή θράψαλα ή καλαμάρια∙ αλλάζει μόνο ο τρόπος που τα βράζουμε: σε νερό (και όχι σε κρασί, όπως κάναμε στο χταπόδι). Εναλλακτικά, το φαγητό μπορεί επίσης να γίνει και μόνο με τα λαχανικά, χωρίς τα θαλασσινά.