Μουσακάς, της Εύης .: Διάφορα φαγητά .: Ματιά
 

Μουσακάς, της Εύης

Μουσακάς… μια από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνουν οι τουρίστες όταν έρχονται στην Ελλάδα. Mouzaka, sirtaki dance, souvlaki, tzatziki… και άλλες που δεν είναι της παρούσης!

Γράφει: Matia Gr
Μουσακάς, της Εύης
Υλικά:

2 κιλά μελιτζάνες μακρόστενες
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 κιλό ντομάτες φρέσκες
1 κιλό κιμά
300γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 ποτήρι κρασιού λάδι
Αλάτι – πιπέρι
Φρυγανιά τριμμένη

Υλικά για την κρέμα μπεσαμέλ:

4 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 ποτήρι κρασιού λάδι
3 κρόκους αυγών
200γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Μισό κιλό γάλα
Λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε μακρόστενες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν μισή ώρα. Τις στύβουμε κατόπιν και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζουμε τον κιμά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένα, 1 ποτήρι νερό και αλάτι, τα ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε στη φωτιά, ώσπου να απορροφηθεί το νερό. Προσθέτουμε το λάδι και τα ανακατεύουμε ώσπου να καβουρντιστούν ελαφρά. Έχουμε στο μεταξύ έτοιμες ξεφλουδισμένες τις ντομάτες, από τις οποίες αφαιρούμε τους σπόρους, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε στον κιμά μαζί με το πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν λίγο και να μείνουν με το λάδι τους.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα μαζί με το αλεύρι, ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας, την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών χτυπημένους με λίγο αλάτι. Στο τέλος ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι και ρίχνουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη. Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες στο ταψί, το μισό τριμμένο τυρί, όλο τον κιμά, το υπόλοιπο τυρί και τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Σκεπάζουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με την κρέμα, σκορπάμε λίγη φρυγανιά τριμμένη και λίγο λάδι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία 50 λεπτά, ώσπου να πάρει χρώμα ξανθό.

Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Εύη και την ευχαριστούμε πολύ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.