Όσπρια

Η φάβα

Μια συνταγή για φάβα που αν την ακολουθήσετε θα έχετε ΤΗΝ φάβα! Δεν είναι δύσκολη, δεν είναι χρονοβόρα και χορταίνει όλους τους πεινασμένους. Δείτε την!

Φακές σαλάτα με λιαστή ντομάτα

Φτιάξτε αυτή την σαλάτα με φακές και λιαστή ντομάτα το συντομότερο δυνατόν. Είναι πεντανόστιμη, υγιεινή και θα φέρει μια ξεχωριστή γεύση στο τραπέζι και τον ουρανίσκο σας.

Φάβα η εξοχική (για την Καθαρά Δευτέρα)

Η Καθαρά Δευτέρα και η νηστεία που αρχίζει απαιτεί όσπρια, λαχανικά και θαλασσινά. Η φάβα είναι ένα φαγητό που μεταφέρεται και σερβίρεται εύκολα ακόμα και στην εξοχή που θα βγούμε για πικ νικ και για να πετάξουμε τον χαρταετό μας.

Φασολοσαλάτα

Υγιεινή, νόστιμη και γρήγορη! Η φασολοσαλάτα της συνταγής κερδίζει τις εντυπώσεις και κάνει πολύ καλό στην υγεία!

Φακές με μανιτάρια

Δεν είναι συνηθισμένος συνδυασμός αλλά πιστέψτε μας... οι φακές μαζί με τα μανιτάρια φτιάχνουν ένα πεντανόστιμο πιάτο!

Γίγαντες σπέσιαλ

Οι γίγαντες με την συνταγή αυτή είναι ένα πλήρες γεύμα -γεμάτο φυτοθρεπτικές ουσίες και ίνες- αλλά και ένα εξαιρετικό ορεκτικό. Όπως και να τους φάτε -θέμα ποσότητας και συνοδείας- είναι σίγουρο ότι θα τους απολαύσετε!

Φαλάφελ

Τα φαλάφελ εκτός από ιδιαίτερο όνομα έχουν και ξεχωριστή γεύση. Δοκιμάστε τα, λίαν συντόμως και θα μας θυμηθείτε!

Χούμους

Μαγειρέψτε χούμους με την συνταγή που σας προτείνουμε και φέρτε μια γεύση Ανατολής στην κουζίνα σας!

Φάβα νέτη σκέτη

Η φάβα είναι από τα πιο αγαπημένα μας όσπρια. Δοκιμάστε την συνταγή αυτή και απολαύστε την θεσπέσια φάβα μαζί με φρεσκοκομμένο ξερό κρεμμυδάκι!

Ντιπ φασολιών

Αν σας έχουν περισσέψει φασόλια (βρασμένα χωρίς σάλτσα), μπορείτε να φτιάξετε με αυτή την συνταγή ένα νόστιμο και υγιεινό ντιπ. Δείτε πως!

Σούπα με όσπρια και λαχανικά

Υλικά: 1/2 κιλό φασόλια ξερά 2-3 πράσα 1 κρεμμύδι ξερό 1/4 κιλού σπανάκι Λίγο σέλινο ή σέλερι 3 καρότα 2 σκελίδες σκόρδο 1 κονσέρβα red kidney beans (κόκκινα φασόλια) 1 μικρή κονσέρβα καλαμποκιού ή ίδια ποσότητα κατεψυγμένου Λίγο μαϊντανό 1 ντοματάκι κονκασέ 1 κουταλιά πελτέ Ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι 2 κύβους νοστιμιάς λαχανικών (προαιρετικά) Εκτέλεση: Από…

Ρεβιθόπιτα, της Αργυρώς

Υλικά: 1 πακέτο φύλλο κρούστας 1 πακέτο ρεβίθια (500γρ.) 200γρ. τυρί φέτα 200γρ. ανθότυρο 200γρ. κεφαλοτύρι 4 φρέσκα κρεμμυδάκια Λίγο βιτάμ Αλάτι, πιπέρι Ελαιόλαδο Μαυροσούσαμο Εκτέλεση: Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας βάζουμε τα ρεβίθια μας να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό (να τα σκεπάζει καλά) στο οποίο έχουμε διαλύσει ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα. Ξεπλένουμε τα…

Κόκκινες φακές σούπα

Υλικά: 1 1/2 κούπα κόκκινες φακές 6 πατάτες μικρές 4 ντομάτες ψιλοκομμένες 3 κούπες πράσα 2 πιπερίτσες καυτερές 4 σκελίδες σκόρδο Λίγο τζίντζερ 1 λάιμ (το ξύσμα του) 1 κουταλιά κάρυ Ταϊλάνδης (κόκκινο) Λεμόνι Αλάτι, πιπέρι Ελαιόλαδο Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τις φακές. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το τζίντζερ, το σκόρδο, τις…

Φάβα Σαντορίνης – Φάβα παντρεμένη κλασσική συνταγή

Υλικά: 1 σακούλι φάβα 1 κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο 2 φύλλα δάφνης 3 ποτήρια νερό Αλάτι Για το "πάντρεμα": 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο Εκτέλεση: Βάζουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με το νερό, ρίχνουμε λίγο αλάτι, το ολόκληρο κρεμμύδι και τα φύλλα της δάφνης και την αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συνέχεια για να μην…

Ρεβιθάδα Πάρου, της Ελένης

Υλικά: 1 πακέτο ρεβίθια 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες Μισό νεροπότηρο φασόλια γίγαντες (προαιρετικό) 2 κούπες λάδι 4 ντομάτες κομμένες φέτες Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τριμμένο δεντρολίβανο Εκτέλεση: Βάζουμε τα ρεβίθια (ανακατεμένα με τα φασόλια) από βραδύς σε μια λεκάνη με νερό για να μαλακώσουν και τα αφήνουμε όλη νύχτα. Όταν έρθει η ώρα να τα…

Η εθνική μας φασολάς, της Λένας Μερίκα

Η συγγραφέας Λένα Μερίκα μας έστειλε μια ιδιαίτερη συνταγή για φασολάδα. Με το μοναδικό της χιούμορ μας δίνει την εκτέλεση της συνταγής σε έμμετρο λόγο! Ρίξτε της μια ματιά και δοκιμάστε την

Φασόλια πιάζ

Υλικά: 1 πακέτο φασόλια μαυρομάτικα 2-3 κρεμμύδια 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά 1 φλιτζάνι ελιές κομμένες και ξεκουκουτσιασμένες 1/2 φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί Λίγο μαϊντανό Λίγη κάπαρη Ελαιόλαδο ξύδι Αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Βράζουμε τα φασόλια και μόλις μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν τα βγάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε…

Φακές

Υλικά: 1 σακουλάκι φακές (500γρ.) 2-3 κρεμμύδια 2-3 σκελίδες σκόρδο 1 φύλλο δάφνης Ελαιόλαδο Αλάτι πιπέρι 1 ντοματάκι κονκασέ (προαιρετικά) Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις φακές από ξένα σώματα που μπορεί να υπάρχουν. Απλώνουμε δηλαδή τις φακές σε μια καθαρή περιοχή του τραπεζιού μας και σιγά σιγά κοιτάζοντας προσεκτικά με τα δάχτυλά μας σπρώχνουμε τις καθαρές φακές…

Φάβα

Υλικά: 1 σακουλάκι φάβα (500γρ.) 3 κρεμμύδια Ελαιόλαδο Αλάτι Εκτέλεση: Πρώτα καθαρίζουμε τη φάβα από ξένα σώματα που μπορεί να υπάρχουν. Απλώνουμε δηλαδή τη φάβα σε μια καθαρή περιοχή του τραπεζιού μας και σιγά σιγά κοιτάζοντας προσεκτικά με τα δάχτυλά μας σπρώχνουμε την καθαρή φάβα στην άκρη. Πετάμε μικρές πετρούλες κ.τ.λ. που μπορεί να βρεθούν.…

Ρεβύθια σούπα

Υλικά: 1 πακέτο ρεβύθια 4 κρεμμύδια χοντροκομμένα 3 κύβους λαχανικών 5 κουταλιές κορν φλάουρ 1 λεμόνι Ρίγανη Αλάτι, λάδι Εκτέλεση: Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε μέσα τους κύβους και τα ρεβύθια. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε κι αυτά μαζί με τη ρίγανη και το αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Όταν ετοιμαστούν…

Φασολάδα η Ελληνική

Υλικά: 1 πακέτο φασόλια μέτρια 2 κρεμμύδια μέτρια κομμένα 3 καρότα σε λεπτές ροδέλες 1 κούπα ψιλοκομμένο σέλινο 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ Λάδι, αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τα φασόλια και το λάδι. Αφού πάρουν μερικές βράσεις προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια, καρότα, το σέλινο το αλάτι και το πιπέρι.…

Ρεβύθια στον φούρνο, της Ελένης

Υλικά: 1/2 κιλό ρεβύθια χοντρά αναποφλοίωτα 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες 1 βαζάκι λιαστές ντομάτες 2 κόκκινες πιπεριές 1 καρότο σε κύβους 3 κουταλιές πελτές ντομάτας Ζωμός λαχανικών περίπου 2 κούπες 1 ποτήρι λευκό κρασί Λάδι, αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Μουσκεύουμε για μια νύχτα τα ρεβύθια και βράζουμε την επόμενη μέρα…