Παράδοση

Γαμοπίλαφο παραδοσιακό

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην υπέροχη Κρητική λιχουδιά που λέγεται γαμοπίλαφο; Κανείς! Ιδού η συνταγή της, για να την φτιάξετε και να την απολαύσετε με τους αγαπημένους σας!

Νησιώτικα Αμυγδαλωτά

Υλικά: 600 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα 1/3 φλιτζανιού τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό 3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη άχνη Λίγη βανίλια σε σκόνη 2 - 3 ασπράδια Ανθόνερο Εκτέλεση: Αλέθουμε υπερβολικά τα αμύγδαλα στο μίξερ έως ότου γίνουν πάστα. Μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το σιμιγδάλι και ξαναχτυπάμε. Κατόπιν ρίχνουμε τα 2 ασπράδια και ξαναχτυπάμε. Βρέχουμε…

Κουραμπιέδες του Πάσχα, του Δημήτρη Χίλιου

Αν νομίζετε ότι κουραμπιέδες φτιάχνουμε μόνο τα Χριστούγεννα κάνετε λάθος. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα Δημήτρη Χίλιου, φτιάχνουν κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, στους γάμους, στους αρραβώνες και στα λογοδοσίματα. Δείτε τη συνταγή που είχε την καλοσύνη να μας στείλει ο συγγραφέας Δημήτρης Χίλιος και καλή σας όρεξη!

Μελιτίνια

Υλικά: Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι 3 αυγά 2 κουταλιές σούπας λάδι Νερό όσο πάρει Αλάτι Για τη γέμιση: 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη 1 κιλό ζάχαρη 3 κρόκοι αυγών 2 κουταλιές αλεύρι 2 κουταλιές σούπας μαστίχα Χίου κοπανισμένη 2 βανίλιες 1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο Εκτέλεση: Προετοιμασία γέμισης: Από το προηγούμενο βράδυ περνάμε την μυζήθρα…

Κουφέτο Σμύρνης

Υλικά: 1 κιλό κυδώνια (πρέπει να είναι καθαρό κιλό, δηλαδή καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια «κυδωνάτα») 1 κιλό ζάχαρη 2 φλιτζάνια νερό Λίγη βανίλια 2 ξύλα κανέλας 1 κουταλιά λεμόνι 1 κουταλιά μέλι 1 νεροπότηρο ανακατεμένο μείγμα ξηρών καρπών από αμύγδαλα (καθαρισμένα & ξεφλουδισμένα) και καρύδια (ελαφρώς κοπανισμένα) Εκτέλεση: Βάζουμε τα κυδώνια στην κατσαρόλα μαζί…

Κουφέτο Μήλου

Υλικά: Μισό κιλό κολοκύθα κόκκινη, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια «κυδωνάτα» Μισό κιλό μέλι Μισό κιλό ζάχαρη 1 νεροπότηρο αμύγδαλα, ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα Ξύλα κανέλας Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί -εκτός από τα αμύγδαλα- σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε. Είναι έτοιμο όταν το μείγμα "έχει δέσει". Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε λίγο να…

Κουφέτο Σαντορίνης

Υλικά: Μισό κιλό αμύγδαλα, ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα 1 κιλό μέλι Προαιρετικά-όποιος θέλει για άρωμα στη γεύση: 1 ξύλο κανέλας Λίγη αρμπαρόριζα 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση: Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα αμύγδαλα, το 1/3 του μελιού (το ξύλο κανέλας και την αρμπαρόριζα). Τα ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πάρουν χρώμα δηλαδή να καβουρντιστούν. Όταν ροδίσουν τα αμύγδαλα,…

Λαγάνα, της Αναστασίας (συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα)

Υλικά: 1 κιλό αλεύρι 3 φακελάκια ξηρή μαγιά 2 κουτ. σούπας λάδι 1 κουτ. γλυκού αλάτι Λίγη ζάχαρη 2 φλυτζάνια νερό χλιαρό Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε νόστιμες λαγάνες, βάζουμε σε λεκάνη 1 κιλό αλεύρι, 3 φακελάκια ξηρή μαγιά, 2 κουτ. σούπας λάδι, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, λίγη ζάχαρη και 2 φλυτζάνια νερό χλιαρό. Ζυμώνουμε να…

Χριστόψωμο

Το Χριστόψωμο είναι ένα από τα πιο όμορφα έθιμα των Χριστουγέννων. Το συναντάμε σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, με αρκετές όμως διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Ρίξτε μια ματιά στο αξιόλογο αυτό έθιμο

Λουκούμια

Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της πατρίδας μας, με την συνταγή που προσθέσαμε στις σελίδες των συνταγών μας

Πολυσπόρια (πολυσπόρι – πολυσπόροι)

Τα πολυσπόρια είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που το έφτιαχναν το πρωί της 21ης Νοεμβρίου όπου εορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου. Ενα πιάτο από το φαγητό πήγαινε στην εκκλησία για να ευλογηθεί έτσι ώστε η σπορά που ακολουθούσε να είναι καρπερή

Σουμάδα

Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή κατασκευής ενός ποτού, της Σουμάδας, που σέρβιραν κυρίως στους αρραβώνες